<b>Seasonal variation in the centesimal composition and reproductive of the clam <i>(Anomalocardia brasiliana) </i> from the Reserva Extrativista Marinha do Pirajubaé, Florianópolis/SC </b>

Authors

  • Mariana Vincenzi Aveiro Universidade Federal de Santa Catarina
  • Aimê Rachel Magenta Magalhães Universidade Federal de Santa Catarina
  • Vera Lúcia Cardoso Garcia Tramonte Universidade Federal de Santa Catarina
  • Ana Lúcia Carneiro Schaefer Universidade Federal de Santa Catarina

DOI:

https://doi.org/10.5088/atlântica.v33i1.2674

Keywords:

Composição centesimal, reprodução, bivalve de areia, Anomalocardia brasiliana

Abstract

The aim of this work was determinated the centesimal composition and sexual cycle of clams the genus Anomalocardia brasiliana, from Reserva Extrativista Marinha do Pirajubaé (REMAPI) of Florianópolis/SC, Brasil, into two different seasons (fall and spring). The gender and reproductive stage were determined using histological procedures, those included Davidson’s solution as fixative, 5 μm sections and the tissue stained with Harris hematoxylin and eosin. The centesimal composition of the dried meat samples was done in triplicate, following the methods of Analytical Standards Institute Adolfo Lutz and the Association of Official Analytical Chemists. The value of moisture (84,1 and 83,1g%), proteins (8,3 e 9,3g%), lipids (0,7 e 1,2g%), carbohydrate (4,4 e 3,9g%) and ash (2,5g%) from the spring and fall, respectively, indicate that there was a significant sazonal variation in the values of proteins and lipids. These values reached highest values in autumn, in coincidence with a high energy reserve to the stage of gametogenesis. The determination of reproductive cycle is considered important because these sessile animals require high energy coast for reproduction.

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Author Biographies

Mariana Vincenzi Aveiro, Universidade Federal de Santa Catarina

Possui graduação em nutrição pela Universidade do Vale do Rio dos Sinos (2003), graduação em gastronomia pela Universidade do Sul de Santa Catarina (2006), mestrado em Nutrição pela Universidade Federal de Santa Catarina (2007). Atualmente, é chef Patissiere e cake design na cidade do México.

Aimê Rachel Magenta Magalhães, Universidade Federal de Santa Catarina

Possui graduação em Ciências Biológicas, Licenciatura curta, plena e bacharelado pela Universidade de São Paulo (1978), mestrado em Ciências (Fisiologia Geral) pela Universidade de São Paulo (1986) e doutorado em Ciências (Fisiologia Geral) pela Universidade de São Paulo (1998). É Professora (Associada II) da Universidade Federal de Santa Catarina, lotada no Centro de Ciências Agrárias, Departamento de Aquicultura. Atualmente é subcoordenadora do Curso de Graduação em Engenharia de Aqüicultura.

Vera Lúcia Cardoso Garcia Tramonte, Universidade Federal de Santa Catarina

Possui graduação em Ciências Biológicas pela (FFCLRP/Universidade de São Paulo)(1976), mestrado em Ciências (Genética) pela FMRP/Universidade de São Paulo (1985) e doutorado em Ciências dos Alimentos (Nutrição Experimental) pela Universidade de São Paulo (1995)

Ana Lúcia Carneiro Schaefer, Universidade Federal de Santa Catarina

Possui graduação em Biologia pela Universidade Federal de Santa Catarina (1992) e mestrado em Aquicultura pela Universidade Federal de Santa Catarina (2000). Faz parte do Núcleo de Estudos em Patologia Aquícola da Universidade Federal de Santa Catarina. Atualmente está cursando o doutorado na área de Aquicultura (patologias de mexilhões Perna perna)

Published

2012-08-07

How to Cite

Aveiro, M. V., Magalhães, A. R. M., Tramonte, V. L. C. G., & Schaefer, A. L. C. (2012). <b>Seasonal variation in the centesimal composition and reproductive of the clam <i>(Anomalocardia brasiliana) </i> from the Reserva Extrativista Marinha do Pirajubaé, Florianópolis/SC </b>. Atlântica (Rio Grande), 33(1), 5–14. https://doi.org/10.5088/atlântica.v33i1.2674

Issue

Section

Artigos