<b> Effect of temperature on survival, food consumption and growth of <i> Farfantepenaeus paulensis </i> post-larvae </b>

Authors

  • Roberta Borda Soares Universidade Federal Rural de Pernambuco
  • Sílvio Peixoto Universidade Federal Rural de Pernambuco
  • Adalto Bianchini Universidade Federal do Rio Grande
  • Ronaldo Cavalli Universidade Federal Rural de Pernambuco
  • Wilson Wasielesky Universidade Federal do Rio Grande

DOI:

https://doi.org/10.5088/atlântica.v34i1.2700

Keywords:

Farfantepenaeus paulensis, temperatura, consumo alimentar, crescimento

Abstract

A sequence of three experiments was performed to evaluate the effect of temperature on survival, food consumption and growth of Farfantepenaeus paulensis post larvae (PL20). Resistance ranges to high and low temperatures were evaluated in groups of post larvae by reducing or increasing water temperature (1°C per day) until total mortality. The lowest temperature for 100% of survival was estimated as 13.0°C and total mortality at 8.3°C. The highest temperature for 100% f survival was estimated as 33.2°C and total mortality at 40.4°C. Acute tests (96h) were performed to determine the medium upper and lower lethal temperatures (LT50). The PL were submitted to six temperatures ranging from 7°C to 14°C (lower) and from 30°C to 40°C (upper). The lower LT50 were estimate in 9.3°C, while the upper LT50 in 35.5°C. Additionally growth and Artemia consumption by postlarvae were measured in several temperatures (18, 20, 23, 26, 29 and 32°C) during 30 days. Growth and food consumption were significantly improved (p<0,05) in higher temperatures. Results suggest that water temperature from 29 to 32°C improve nursery efficiency, while spring and summer months are recommended to F. paulensis nursery rearing in the estuary of Patos Lagoon

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Author Biographies

Roberta Borda Soares, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Possui graduação em Oceanologia (1996), mestrado (1999) e doutorado (2004) em Oceanografia Biológica pela Fundação Universidade Federal do Rio Grande. Realizou doutorado sanduíche no CSIRO Marine Research, Austrália (2003-2004).

Mais informações: Currículo Lattes

Sílvio Peixoto, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Possui doutorado em Oceanografia Biológica pela Fundação Universidade Federal do Rio Grande (2004). Atualmente é professor adjunto junto ao Departamento de Pesca e Aquicultura da Universidade Federal Rural de Pernambuco

Adalto Bianchini, Universidade Federal do Rio Grande

Possui graduação em Oceanologia pela Universidade Federal do Rio Grande (1984), mestrado em Ciências Biológicas (Fisiologia) pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (1986) e doutorado em Oceanologia - Universite de l Etat a Liege (1990). Atualmente é professor titular e Diretor do Instituto de Ciências Biológicas da Universidade Federal do Rio Grande (FURG).

Ronaldo Cavalli, Universidade Federal Rural de Pernambuco

possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (1987), mestrado em Recursos Naturais Renováveis - Mie University, Japão (1990), e doutorado em Ciências Biológicas Aplicada - Aquicultura pela Rijksuniversiteit te Gent, Bélgica (2000). Atualmente é professor titular de Maricultura da Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE).

Wilson Wasielesky, Universidade Federal do Rio Grande

Instituto de Oceanografia- FURG

How to Cite

Soares, R. B., Peixoto, S., Bianchini, A., Cavalli, R., & Wasielesky, W. (2012). <b> Effect of temperature on survival, food consumption and growth of <i> Farfantepenaeus paulensis </i> post-larvae </b>. Atlântica (Rio Grande), 34(1), 23–30. https://doi.org/10.5088/atlântica.v34i1.2700

Issue

Section

Artigos